OUR BLOG

Συνεταιρισμοί & Κοινωνική Οικονομία για την Ελλάδα

16 Μαρ 2018

Τρόποι προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα μέσω εργατικών συνεταιρισμών, κοινωνικών συνεταιρισμών και συνεταιρισμών βιοτεχνών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Όπως και στις προηγούμενες κρίσεις, οι συνεταιρισμοί για άλλη μια φορά επιδεικνύουν ότι είναι ο βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Οι εργατικοί, κοινωνικοί και οι συνεταιρισμοί βιοτεχνών παίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο σε αυτό, σε πολλές βιομηχανίες και υπηρεσίες και σε περιοχές αστικές καθώς και αγροτικές όπως σε χώρες όπου οι ίδιοι συνεταιρισμοί συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά αναπτυγμένοι (πχ. Ιταλία, Γαλλία, Καναδά ή Βραζιλία) μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιο πάνω αναφερόμενοι συνεταιρισμοί συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση άλλων μορφών συνεταιρισμών, όπως σε αγροτικούς, καταναλωτικούς και τραπεζικούς συνεταιρισμούς καθώς επίσης και σε άλλους τύπους κινήτρων κοινωνικής και αλληλοϋποστηρικτικής οικονομίας.

Στο πρώτο μέρος αυτής της αναφοράς συνοψίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς και το υπάρχον συνεταιριστικό και κοινωνικής οικονομίας πλαίσιο σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο και με αυτό που στην πραγματικότητα υπάρχει.

Στο δεύτερο πιο εκτεταμένο μέρος,  συνοψίζονται μερικές απο τις διηπειρωτικές εμπειρίες και τεχνογνωσίες του δικτύου της CICOPA. Περιορίζονται σε περιοχές που φαίνονταν να είναι περισσότερο σχετικές με το Ελληνικό πλαίσιο σήμερα, όπως επιχειρηματική μεταβίβαση επιχειρήσεων (που βρίσκονται στο χείλος του κλεισίματός τους) στους εργαζομένους τους, ένταξη ευπαθών ομάδων, κοινωνικές υπηρεσίες για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, αγροτική οικονομία, ομάδες βιοτεχνών, τουρισμός, οικονομική οργάνωση μεταξύ μεταναστών, πολυμετοχικές και μεικτές μορφές συνεταιρισμών. Αυτός ο τομέας σκοπεύει να διευρύνει το μυαλό και να τονώσει την φαντασία του αναγνώστη και να τον καταστήσει ικανό να κατανοήσει το δυναμικό των συνεταιρισμών και τη μεγάλη διεθνή εμπειρία που θα μπορούσαν να τεθούν σε καλή χρήση στην Ελλάδα.

Στο τρίτο μέρος αυτής της αναφοράς, περιγράφεται η διεθνής συντονιστική εμπειρία της ίδιας της CICOPA, η λειτουργία πολύπλοκων αναπτυξιακών «πρότζεκτς», η ενθάρρυνση δημιουργίας εθνικών συνεταιριστικών ομοσπονδιών, η αναλυτική επεξήγηση τομεακών συνεταιριστικών προτύπων και οι συμβουλές τέλος που παρέχει η ίδια σε μία πληθώρα θεμάτων συνεταιριστικής νομοθεσίας.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος, παρέχεται μία σειρά προτάσεων, βασιζόμενων στην αναπτυξιακή εμπειρία της CICOPA, σε σχέση με το πως να ξεκινήσει ένα «πρότζεκτ» κοινωνικής οικονομίας, βασιζόμενο στην προώθηση συνεταιρισμών στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Κατεβάστε την πλήρη Έκθεση εδώ.