OUR BLOG

Κ.ΑΛ.Ο.: ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΩΝ 2019-2020

23 Νοέ 2020

ΣΥΝΟΨΗ

Έως τα μέσα Ιουλίου 2019, η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) υπαγόταν στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ν. 4430/2016). Από 17 Ιουλίου 2019, η εν λόγω Ειδική Γραμματεία καταργήθηκε και η Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο. πλέον υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Π.Δ. 84/2019, ΦΕΚ 123/Α/17-7-2019).

Στην παρούσα Έκθεση, η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας επιχειρεί να παρουσιάσει τις δράσεις και τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το διάστημα 2018-2019 και αφορούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης, επιχειρεί να δώσει μια εικόνα του Γενικού Μητρώου Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) του ν.4430/2016 έως και τον Μάιο του 2020, καθώς και των απολογιστικών στοιχείων για τα  έτη 2017 και 2018 των φορέων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο συγκεκριμένο Μητρώο.

Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε διάφορα θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Κ.ΑΛ.Ο. (έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων και ενημερωτικών εγγράφων προς φορείς του Δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από τη Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο., επεξεργασία και σύνταξη μιας σειράς προτάσεων με στόχο τη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, εξελίξεις στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που αφορούν τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο.). Επίσης, παρουσιάζονται εν συντομία τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού Μητρώου Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. (e-kalo), το οποίο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που έχουν λάβει χώρα, καθώς και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου το ηλεκτρονικό Μητρώο να καταστεί πιο εύχρηστο και λειτουργικό για τους χρήστες του, εξωτερικούς και εσωτερικούς.

Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται μια σειρά δράσεων που είχαν ως στόχο την εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση για την Κ.ΑΛ.Ο., παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται η συνεργασία  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Ε.Α.Π.), δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στις οποίες συμμετείχε η Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο., καθώς και η προσπάθεια επιπλέον επιμόρφωσης και κατάρτισης των στελεχών της εν λόγω Διεύθυνσης σε θέματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στο τρίτο κεφάλαιο της Έκθεσης παρουσιάζονται οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες, οι συνεργασίες αλλά και η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας με στόχο τη δικτύωση, τη συνεργασία και την ενημέρωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Συγκεκριμένα, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση της 2ης Ετήσιας Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO 2018 που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα, παρουσιάζεται το εγχείρημα που αφορά τα Κέντρα Στήριξης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. και το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο. και συμπληρώθηκε από τα Κέντρα στα πλαίσια της ανατροφοδότησης, αναφέρονται πρωτοβουλίες των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., συνεργασίες της Διεύθυνσης με άλλα Υπουργεία και, τέλος, η αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την Κ.ΑΛ.Ο.

Εν συνεχεία, στο τέταρτο κεφάλαιο διερευνώνται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες/ εργαλεία για την ανάπτυξη του πεδίου της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται Μελέτη Σκοπιμότητας, η οποία εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στη συγκεκριμένη Μελέτη αναδεικνύονται οι δυσκολίες πρόσβασης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε χρηματοδοτήσεις και γίνεται μια προσπάθεια να εκτιμηθεί το επίπεδο και το είδος των χρηματοδοτικών αναγκών των φορέων. Η Μελέτη καταλήγει σε μια σειρά ευρημάτων και συμπερασμάτων και προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προαναφερθείσες ανάγκες και δυσκολίες. Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι δράσεις που υλοποιήθηκαν το έτος 2019, καθώς και αυτές που σχεδιάζονται για το 2020, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την Κ.ΑΛ.Ο.

Στο πέμπτο κεφάλαιο  παρουσιάζεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν αποκλειστικά τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. του ν. 4430/2016 και όχι το σύνολο των οντοτήτων, που μπορεί να είναι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο συγκεκριμένο Μητρώο.

Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται και αναλύεται το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του χώρου της Κ.ΑΛ.Ο. για το χρονικό διάστημα 2017-2023. Ειδικότερα, παρουσιάζονται μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι οποίες έχουν σαν στόχο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και εδραίωση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται  το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (5ης Ιουλίου 2018) και το κείμενο της Social Economy Europe (SEE), το οποίο παρουσιάζει μια σειρά αξόνων και δράσεων σημαντικών για την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την κοινωνική οικονομία, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την συστηματική ενσωμάτωση της κοινωνικής οικονομίας στις διάφορες κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμορφώνει ένα σχέδιο δράσης αξιοποιώντας τις θετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου αφορούν τη διασφάλιση ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων, τη δημιουργία και στήριξη ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη συλλογικής και συνεταιριστικής κουλτούρας και, τέλος, την προώθηση της συμβολής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Για να δείτε και να κατεβάσετε την Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. ετών 2019-2020 της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας πατήστε εδώ.